GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Hogyan lehet bekerülni a Doppingmentes.hu adatbázisába?

A Doppingmentes.hu adatbázisa azokat a WESSLING Hungary Kft. által bevizsgált termékeket tartalmazza, amelyek a vizsgált komponenseket (a WADA tiltólistája alapján szereplő 85, legtöbb pozitív vizsgálati eredményt adó vegyület) a kimutatási határérték felett nem tartalmazzák!

A táblázatba való bekerülés feltétele tehát, hogy a vizsgálatot a gyártó, forgalmazó megrendelje, mi azt a laboratóriumunkban elvégezzük, az eredmények pedig a fent megfogalmazottaknak megfeleljenek.

A honlapon való megjelenéshez a hozzájárulási nyilatkozatot és a vizsgálatra beküldött termékek adatait tartalmazó táblázatot kell beküldeni.

A vizsgálatokat az MSZ EN ISO/IEC 17025:2005 szabvány követelményeinek megfelelően akkreditált körülmények között végezzük, az eredményeket pedig kizárólag a releváns minták tulajdonosainak előzetes írásos beleegyezésével tesszük közzé. 

A laboratóriumunkról itt, a vizsgálatokkal kapcsolatban pedig itt tájékozódhat részletesebben.

A megrendeléssel kapcsolatban kérjük, keresse kollégánkat!

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a vizsgálati eredmények minden esetben a laboratórium rendelkezésére bocsátott mintákra vonatkoznak.

Laboratóriumunk az érvényes magyar jogszabályoknak megfelelően biológiai minták tiltottanyag-tartalmát nem vizsgálja.

Miért van szükség ezekre a vizsgálatokra?

Az 1990-es évek végére a sportolók egyre szélesebb körben fogyasztanak étrend-kiegészítőket, és ezzel együtt megnőtt az ezek alkalmazásából származó pozitív doppingesetek száma is.
Az étrend-kiegészítők vizsgálatával foglalkozó nemzetközi tanulmányok szerint a sportolók által használt termékek 15-20%-a tartalmazott anabolikus szteroidot vagy stimulánst aktív összetevőként, vagy az összetevők közt fel nem tüntetett szennyeződésként. 
Sajnos egyes termékekben napjainkban is megtalálhatók sportolók számára tiltott hatóanyagok. Az anabolikus szteroidok és a stimulánsok alkalmazása súlyos egészségkárosodást, sportolók esetében ezen túlmenően pozitív doppingvizsgálatot is eredményezhet. 
A doppingellenes szabályzat a doppingesetek megítélésénél nem veszi figyelembe azt, hogy a tiltott anyag milyen módon kerül a sportoló szervezetébe.

A doppingmentes.hu honlapon szereplő termékek tehát 100 százalékosan doppingmentesek?

Igen, de csak a vizsgált anyagok tekintetében! Az a tény, hogy a termék szerepel a WESSLING Hungary Kft. listáján, nem garancia arra, hogy a termék nem tartalmaz a vizsgálat területén kívül eső egyéb tiltólistán lévő anyagot. A honlapunkon felsorolt termékek vizsgálati eredményeit kizárólag a vizsgálatot igénylő megbízó kérésére, annak írásos engedélyével tesszük közzé a bizalmas ügykezelés szabályainak maradéktalan betartásával.

Milyen szempont alapján állították össze a vizsgálat vegyületek listáját?

A vizsgált komponenseket a WADA által vizsgált legtöbb pozitív eset alapján állítottuk össze, tehát ezek azok a szerek, amelyek a legtöbb problémát okozzák a doppingvizsgálatokon.
A WESSLING Hungary Kft. étrend-kiegészítők tiltott hatóanyagainak meghatározására több analitikai módszert dolgozott ki. A kidolgozott módszerekkel, a sportolók számára fontos, a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) Tiltólistáján szereplő hatóanyagok közül jelenleg 85 vegyület kimutatását tudjuk elvégezni különböző étrend-kiegészítő mátrixokból. 
A WADA szabályzata leigazolt sportolók esetében kötelező hatályú. A szabályzat része a Tiltólista is, amely a sportolók számára tiltott hatóanyagokat sorolja fel. A tiltólistában jelenleg több mint 270 tiltott hatóanyagot neveznek meg, de a hasonló kémiai szerkezet és biológiai hatás miatt a tiltás ennél jóval több anyagra vonatkozik.

Mit tartalmaz az adatbázis?

Az adatbázisban a termékek neve mellett feltüntetjük azt, hogy aktuálisan hányadik vizsgálati protokoll alapján végeztük a meghatározást. A különböző időszakokban mért komponensek listáját és az akkreditált alsó kimutatási határokat a Vizsgálat menüpontban megtalálható táblázatokban tüntettük fel.

Ki vizsgálja a honlapon bemutatott termékeket, és mi igazolja a vizsgálatok hitelességét?

A WESSLING Hungary Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági, Egészségvédelmi és Minőségügyi Szolgáltató Kft. közel negyed évszázada van jelen a magyar piacon. Akkreditált tevékenységi területeink: környezetvédelmi vizsgálatok, élelmiszer- és takarmányvizsgálatok, gyógyszervizsgálatok, szaktanácsadás és oktatás, kutatás-fejlesztés. Több évtizedes tapasztalattal és kiemelkedő szakmai rutinnal rendelkezünk az étrend-kiegészítők és a különleges táplálkozási célú élelmiszerek vizsgálata terén, különös  tekintettel a doppingszer-mentességre.

A vizsgálatokat az MSZ EN ISO/IEC 17025:2005 szabvány követelményeinek megfelelően akkreditált körülmények között végezzük.

Miből áll a vizsgálat?

Az akkreditálási folyamatok alatt a kidolgozott módszerek validálása során meghatároztuk az alsó méréshatárokat (LOQ – Limit of quantification), melyek értéke a sportolók számára fontos komponensekre általában 10-50 ng/g közé esik. Az alsó méréshatár az egyes komponensekre az a mennyiségi határérték, amelyen egyértelműen elkülöníthető a vizsgálandó komponens a mátrix egyéb komponenseitől. 
Az alsó méréshatár a meghatározni kívánt komponensekre a konkrét termékekben az adott termék összetételétől (mátrix) függően nem egységes. Léteznek olyan esetek is, amikor a vizsgált vegyületek egy része az egyedi termékösszetétel mellett az alkalmazott módszerekkel nem határozhatók meg.
Vizsgálataink során minden analizált termékre spike-olt (ismert mennyiségű standard oldattal addicionált) mintákkal is elvégezzük a meghatározásokat, ezzel ellenőrizve módszereink hatékonyságát és az alkalmazott módszer alsó méréshatárának koncentráció-értékét az általunk vizsgált összes komponensre nézve.
Az évek során folyamatosan bővítettük és jelenleg is bővítjük a vizsgált komponensek számát. Módszereinket minden bővítéskor akkreditáltuk.