Hasznos tanácsok

 

Mi az a szteroidprofil?

A sportolók doppingellenőrzése során a szteroidprofil felvétele általánosan bevett eljárás. Az eredményeket a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) sportolónként összegyűjti, és a  változásokat folyamatosan nyomon követi. De vajon miért? Hol lehet hibázni? A biztonságos étrend-kiegészítőket tartalmazó honlap, a Doppingmentes.hu szakértője válaszol.

Az emberi szervezet működéséhez elengedhetetlenül fontos különböző szteroid típusú anyagok jelenléte a szervezetben. Ilyenek például a teljesség igénye nélkül a kortikoszteroidok, a nemi hormonok, mint a tesztoszteron, ösztradiol.

A szervezetben a hormonhatással rendelkező szteroidok szintézisének kiinduló anyaga a koleszterin. A nemi hormonok szintézisében a koleszterinből több lépésen keresztül keletkezik a dehidroepiandroszteron (DHEA), amelyből az androszténdion is képződik. Az androszténdionból az anabolikus androgén szteroidok közé tartozó tesztoszteron és egy másik úton a női nemi hormonok közé tartozó ösztradiol képződik. Amikor a sportolók vizeletmintájából szteroid profilt határoznak meg, akkor a szervezet által termelt egyes szteroidok (endogén szteroidok) mennyiségét mérik a vizeletmintákból.

A nyomon követett komponensek közé tartozik például a tesztoszteron, epi-tesztoszteron, és a DHEA is. A vizsgált endogén szteroidok egymáshoz viszonyított mennyisége adott személy esetében általában állandó, és rá jellemző. A mért értékek csak kis mértékben különbözhetnek egymástól az eltérő időpontban vett mintákban.

Eltérést több tényező is előidézhet. Ezek közé tartozik például a különböző endogén és exogén anabolikus androgén szteroidok alkalmazása, amely a WADA szabályzata alapján sportolók számára tilos.

A WADA tiltólistája alapján a DHEA és a hozzá hasonló anyagok a tiltott hatóanyagok közé tartoznak, de az USA-ban engedélyezett az étrend-kiegészítőkben történő alkalmazásuk. Ezért a sportolóknak szánt termékek között több esetben találkozhatunk DHEA, és 19-nor-DHEA tartalmú készítményekkel. Ezek Magyarországon is beszerezhetők, a termékek címkéjén leggyakrabban az alábbi nevekkel találhatók meg.

19-NorAndrost-4-ene-3β-ol,17-one

19-NorAndrost-4-ene-3β-ol,17-one decanoate

19-NorAndrost-4-ene-3β-ol,17-one enanthate

Prasterone propionate

Praslerone phenylpropionate

Prasterone isocaproate

Prasterone decanoate

3β-hydroxy-5-androsten-17-one

Dehydroepiandrosterone Acetate

Dehydroepiandrosterone Cypionate

Dehydroepiandrosterone Propionate

Dehydroepiandrosterone Enanthate

Dehydroepiandrosterone

DHEA

A felsorolt lista nem lehet teljes, a dehidroepoandroszteronnak közel 80 szinonimája ismert.

A DHEA tartalmú készítmények nem gyógyászati célú, orvosi ellenőrzés nélkül történő alkalmazása egészségkárosodáshoz vezethet. Leigazolt sportolók pedig az egészségkárosodás mellett a szerek használatával doppingvétséget követnek el!

A doppingmentes.hu táblázatához kattintson ide.

Érdemes visszatérni az oldalra, mert hamarosan újabb hasznos tanáccsal jelentkezük!