Hasznos tanácsok

 

Nem árt kételkedni, ha a végződés: –ol, -diol, -one vagy -stene!

Több tanulmány is készült a 2000-es évektől kezdődően, amelyek tiltott hatóanyagok megjelenésére hívták fel a figyelmet a sportolóknak szánt termékekben. A doppingellenőrzések során az 1990-es évek vége felé feltűnt a doppingellenőrző laboratóriumoknak, hogy az előző évekhez képest megnőtt a nandrolon hatóanyagot tartalmazó pozitív esetek száma.

Ez azért volt érdekes, mert akkorra már széles körben ismert volt, hogy a nandrolon használata sokkal hosszabb ideig kimutatható a sportolók vizeletmintájából, mint az egyéb szteroidok. A doppingvétségek kivizsgálása során számos esetben felmerült, hogy a sportoló nem használt tiltott szert, de valamilyen sportolóknak szánt terméket igen.

Az USA-ban 1996-tól 2004-ig szabadon forgalmazhatóak voltak az úgynevezett prohormonokat tartalmazó készítmények. Ezek elsősorban a nandrolon és a tesztoszteron prohormonjait tartalmazták, és a tiltólista anabolikus hatású szerei közé tartoztak. Számos tanulmányt írtak a prohormont nem tartalmazó termékeket vizsgálatáról [1, 2]. 

Az egyik vizsgálat érdekes megállapítása, hogy a prohormonokat is gyártó cégek deklaráltan prohormon-mentes termékeinek több mint negyede mégis szennyezet volt a szóban forgó vegyülettel. Az ez utóbbit nem gyártó vállalatok vizsgált termékei viszont csak 10%-ban tartalmaztak prohormont. A szennyezett termékek használata sportolók esetében pozitív doppingvizsgálati eredményt adhat.

Napjainkban is léteznek olyan gyártók, akik tiltólistán lévő anyagokat tartalmazó készítményeket forgalmaznak. Ha étrend-kiegészítőket, sportolóknak szánt termékeket vásárolnak, mindig gondosan tanulmányozzák át a termék címkéjét. 

Ha az összetevők nevének végződése –ol, -diol, -one vagy -stene, mindig kételkedjenek, és kérjék szakértők segítségét mielőtt a terméket elfogyasztják.

A WADA tiltólistájával kapcsolatos naprakész információkat a www.antidopping.hu és a www.wada-ama.org honlapon találhatnak.

 

[1] H. Geyer, et al., Analysis of Non-hormonal Nutritional Supplements for Anabolic-Androgenic Steroids – Resultsof an International Study, Int J Sports Med 25(2): 124-9. 2004.             

[2] Frans T. Delbeke, et al., Prohormones and sport, Journal of Steroid Biochemistry & Molecular Biology 83 (2003) 245–251